Parfüm Nasıl Bulundu ?

Parfüm Nasıl Bulundu?

Parfüm Nasıl Bulundu ? Parfümün bulunması, M.Ö. 3000 yılına kadar dayanmaktadır. Bilinen ilk parfüm üreticisi ise; kimyacı Tapputi’dir. Mezopotamya’da yaşamış bir kadın tarafından ilk parfüm üretilmiştir. Tarihte özellikle firavun ve kraliçelerin parfümlere düşkünlüğü bilinmektedir.

Kleopatra’nın sevgilisinin kokusunu alabilmesi için teknesini kokulu yağlarla sildirmesi, Nefertiti’nin yasemin banyosu yapması, Tutankhamon’un mezarında parfüm şişelerinin olması gibi örnekler verilebilmektedir. 16. yüzyıla gelindiğinde Fransa bir parfüm merkezi olarak adını duyurmuştur. Giysilere, eldivenlere, mendillere ve mücevherlere parfüm sıkıldığı bir dönem başlamıştır. Parfümün kullanılmaya başlandığı zamanlarda esas amaç kötü kokuların bastırılmasıdır. Ancak zaman içerisinde parfümlerin formüllerinin çeşitlenmesi ile beraber sadece bir imza olarak kullanılmaya başlanmıştır.

parfum nasil bulundu yorum

Parfümün Tarihi Ne Kadar Eskiye Dayanmaktadır?

Parfüm nasıl bulundu ?Parfümün geçmişine bakıldığında; ilk olarak Fransızların tütsünün çıkardığı kokuyu adlandırmak için parfüm kelimesini kullandıkları görülmektedir. Her ne kadar mezarlardaki hiyerogliflerden yola çıkıldığında Mısırlıların ve Mezopotamyalıların M.Ö. 3000’den itibaren parfüm kullandıkları düşünülse de form olarak ilk karşılaşılan parfüm tütsü olmaktadır. Modern parfümün ataları ise Mısırlı rahipler olarak bilinmektedir.

Tanrılara adadıkları kurbanların kötü kokusunun gizlenebilmesi için aromatik reçineler ile parfüm yapmaktaydılar. Tanrıların tütsü yakılması ile memnun olduklarını düşündükleri için de mür, şarap ve ardıç gibi malzemeleri öğüterek tütsü yakmaktaydılar. Parfüm konusuna meraklı olanlar Edfu Tapınağı’ndaki parfüm odalarını ziyaret ederek merhem tariflerinin yer aldığı hiyeroglifleri inceleyebilmektedirler. Tanrılar ile kokular arasındaki bağa önem verdikleri için firavunları ve rahipleri güzel kokan mezarlara gömmeyi tercih etmekteydiler. Öyle ki 1897’de açılan bir mezar bile hala etrafa güzel koku yapabilmekteydi.

Vücuda Sürülen İlk Sıvı Parfüm Nasıl Ortaya Çıktı?

Parfüm nasıl bulundu ? Vücuda sürülen sıvı parfümün ilk kullanılışı Yunanlılarda görülmüştür. Bitki, reçine ve otları öğüttükten sonra yağlarını karıştırıp parfüm elde etmişlerdir. Günlük parfüm olarak kullanılması uygun olan parfümler elde etmişlerdir. Bu parfümlerin yapımında kullanılan malzemeler ise; Büyük İskender’in fetihleri sırasında ele geçirilen altınlardan bile çok daha kıymetli sayılmaktaydı. Yunanlıların kullandıkları sıvı parfümün damıtma işlemini ise Araplar bir adım ileriye taşımışlardır.

Parfümde Köklü Değişim Ne Zaman Yaşanmıştır?

Parfümdeki en büyük değişim 19. yüzyılda olmuştur. Kimyanın daha da gelişmesi ve lezzetlerin değişmesi ile beraber modern parfüm üretimleri başlamıştır. Bu dönemde üretilen parfümler ilk dönemlerde bir çiçekten üretilmekteydi. Ancak zaman içerisinde parfümlerin formülleri oldukça karmaşıklaşmaya başlamıştır. Nota ve overtone gibi doğal ve sentetik kimyasallardan oluşan parfümler elde edilmektedir. Kimyasal prensiplere sahip olan ve sentetik içeren ilk parfüm ise; Chanel No.5 olarak bilinmektedir.

  1. Parfüm kullanılmaya başlanmıştır. Çağdaş yaşamın bir vazgeçilmezi olarak sayılan parfümlerin şişeleri de oldukça özgün tasarıma sahip hale gelmiştir.
parfum nasil bulundu yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz