parfum nasil yapilir inceleme

Parfüm yapılışında kullanılan ürünler zaman içinde önemli değişikliğe uğramıştır. Eski zamanlardan beri insanlar hoş kokulu kolonya ve kadın parfümü üretmek için doğadan gelen kokuları kullanıyorlardı. Parfümler eskiden kuru otlar, yanmış odun veya preslenmiş yağ gibi birçok farklı malzemeden yapılıyordu. Eski dönemlerde, parfüm üreticileri sentetik koku üretme yeteneğine sahip değildi. Eski uygarlıklar, vücut losyonlarını ve suyu aromatik çiçekler ve farklı ağaç türleri ile karıştırıyordu. Ayrıca tarçın ve mür gibi baharatlardan ve bitkilerden yağ çıkarıyorlardı. Zaman içinde dünya genelinde bitkisel yağları çıkarmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Parfüm nasıl yapılır sorusunun modern dönemdeki cevabına bakacak olursak günümüzde bir parfüm yapım aşamaları, malzemelerin toplanmasını, yağların çıkarılmasını, harmanlanmasını, yaşlandırılmasını ve kalite kontrolünü içerir. Burada özellikle ilginç olan, antik çağlardan günümüzde birçok yöntemin günümüzde hale popüler parfüm markaları tarafından kullanılmasıdır. 

parfum malzemeleri nelerdir yorum

Parfüm Yapılışı Aşamaları Nelerdir?

Parfümün hangi aşamalardan geçilerek hazırlandığı ile ilgili olarak aşağıdaki aşamaları örnek gösterebiliriz:

  • Parfüm yapımında ilk aşama esansı çıkarılacak en iyi bitkilerin toplanması aşamasıdır. Burada çiçek kalitesi esansın da kalitesinin en önemli belirleyicisi olacaktır.
  • Parfüm üretiminde ikinci aşamada toplanan çiçeklerin öz yağları çıkarılır. Bu yağlar aynı zamanda çiçeklerin içindeki koku moleküllerini taşıyan esansları da içerir.
  • Elde edilen esanslar harmanlanarak parfüm esans harmanı oluşturulur.
  • Hazırlanan harman ise belirli bir süre dinlendirilir ve olgunlaştırılmaya bırakılır.
  • Daha sonra elde edilen parfüm parfüm uzmanları tarafından test edilir ve ideal kokuya ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir.

Ayrıca parfüm seçmekte zorlanıyorsanız, parfüm nasıl seçilir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.

Parfüm Yapılışı İçin Hangi Malzemeler Kullanılır ?

Parfümü oluşturan ana malzemeler yapılışında çok farklı bileşenlerden oluşur. Bu bileşenler çeşitli bitki, meyve, ağaç ve hatta hayvan salgılarını içerebilir. Üretim sürecinde alkol, kömür, katran ve petrokimya gibi diğer kaynaklar kullanılabilir.Parfüm nasıl yapılır sorusunun cevabı parfümün karmaşık kimyasında gizlidir. Parfüm yapımında doğal esanslar asıl olarak kullanılır ancak doğada bulunmayan veya uçucu yağ üretmeyen bazı kokular için kokuyu taklit etmek üzere bazı sentetik kimyasallar da kullanılır. Birçok popüler ve bulunması zor kokular bu kategoriye girer ve bu nedenle en sevdiğiniz parfümünüzün üretiminde bile en azından bazı sentetik kokular kullanması muhtemeldir.

Parfüm Esansları Nasıl Yapılır?

Parfüm esanslarının üretilmesi sırasında genellikle en çok kullanılan temel bileşenler şunlardır:

  • Gül yaprakları,
  • Mür,
  • Buhur,
  • Yasemin,
  • Lavanta,
  • Sandal ağacı,
  • Vanilya,
  • Orkide çiçeği.

Bir parfüm veya kolonya oluşturmak için doğal içeriklerin yağlarının çıkarılması gerekir. Uçucu yağ ekstraksiyonu birkaç yolla yapılabilir: Yağlar, solvent ekstraksiyonu, buhar damıtma, ekspresyon, enfleuraj veya maserasyon yoluyla elde edilebilir.Bir koku yaratma süreci, uçucu yağlar ekstrakte edildikten ve toplandıktan sonra başlar. Tüm bileşenler seçildikten sonra, bunların karıştırılması gerekir. Yağlar parfüm endüstrisinde bir usta tarafından önceden özel formüle göre harmanlanır. Bu formüllerin birçoğu birkaç yıl boyunca süren araştırmalar ile yaratılmıştır ve genellikle yüzlerce farklı bileşen içerir.

Evde Parfüm Yapılır Mı?

Evde kendi kendinize parfüm yapmak için basit yöntemler kullanılabilir. Bunun için gerekli malzemeler şunlar:

  • Temiz birkaç cam şişe,
  • Saf su,
  • En az %98 saflıkta etil alkol,
  • Taze toplanmış çiçek yaprakları,
  • Vanilya, lavanta, gül veya orkide yağı.

Bu malzemeler ile parfüm nasıl yapılır diye sorulacak olunursa. Öncellikle taze toplanan yaprakların cam bir şişe veya kavanoza doldurulması ve alkol eklenerek birkaç gün dinlendirilmesi gerekir. Bu sayede çiçekler içindeki esans çözülecek ve şişede bulunan alkole karışacaktır. Daha sonra esanslı alkol karışımı süzülüp diğer esans yağları ile karıştırılır ve ev yapımı parfüm hazır hale gelir.

Evinizde yaptığınız parfümde doğal içeriklere ait parfümlerde üretmeniz mümkündür. Alkol dahil etmeden topladığınız özel kokulu çiçekleri su ile dinlendirerek ve sonrasında alkolsüz bir kreminiz ile birleştirerek de parfümünüzü oluşturabilirsiniz. BU noktada topladığınız çiçekleri iyi bir şekilde dinlendirmeniz de çok önemlidir. Ayrıca kullandığınız krem de kokusuz olması önemli bir nokatadır. Burada kullandığınız krem parfümün teninizde yapışmasını sağlayacaktır.

parfum malzemeleri nelerdir yorum

Aşağıdaki Diğer Makalelerimize Göz Atabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz