parfumun tarihcesi inceleme

Parfümün Tarihçesi Nedir?

Parfümün tarihi günümüzden yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanır. Parfümün karşımıza çıkan ilk formu tütsüdür. Modern parfümün üreticisi ve parfümün tarihçesi açısından önemli olan Mısırlı rahipler, tanrılara adadıkları kurbanların kokusunu bastırmak için aromatik reçineler kullanırdı. Tütsü yakmanın tanrıları memnun ettiğine inanıyorlardı. Her gece mür, şarap ve ardıç gibi malzemeler öğüterek güneş tanrı Ra’nın yer altı dünyasından güvenli bir şekilde dönmesi için çabalıyorlardır. Kokular ve tanrılar arasındaki bağ önemli olduğundan firavunlar ya da rahipler güzel kokulu mezarlara gömülmüştür.

Vücuda sürülen ilk sıvı parfümü ise Yunanlılar bulmuştur. Bitki, reçine ve otları öğütüp yağlarla karıştırarak günlük parfümler oluşturdular. Damıtma işlemini ise ilk olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Böylece parfüm algısı yeni bir seviyeye taşınmıştır.

parfumun tarihcesi nedir yorum

Macar Suyu Nedir?

Macar suyunun anlamı 14. Yy. Avrupasında ilk alkol temelli üretilen parfüm demektir. Ünlü Macar kraliçesi Elisabeth Von Ungar’e ithafen yapılmıştır. Güzelliğini Macar suyundan aldığına inanılan kraliçe, 72 yaşında 25 yaşındaki Polonya kralından evlenme teklifi almıştır. Macar suyu hala günümüzde üretilmeye devam etmektedir. 1370 yılında alkollü ilk parfüm olarak üretilen Macar suyu parfümün gelişimi açısından oldukça önemlidir. Macar suyunun içeriği ise şu şekildedir:

  • 1 adet limon veya portakal
  • 235 ml portakal çiçeği hidrolatı
  • 1 kaşık gliserin
  • 235 ml vodka
  • Yarım çay kaşığı limon uçucu yağı
  • 2 çay kaşığı bergamot uçucu yağı
  • 1/8 çay kaşığı biberiye uçucu yağı
  • 2 çorba kaşığı taze nane ( kuru nane kullanılacaksa 1 çorba kaşığı )
  • Sterilize cam amber kavanoz veya şişe

Parfüm Tarihinde Fransa’nın Yeri Nedir?

Fransa’nın parfüm tarihi açısından önemi parfüm sanayisinin gelişmesi açısından oldukça büyüktür. Her ne kadar parfümün kökeni Mısır’a dayansa da parfüm endüstrisini Fransızlar geliştirmiştir. Fransa’nın eski dönemlerinde duş almanın yasak olmasının etkisiyle uzun süre Fransızlar kötü kokulara maruz kalmıştır. Hijyen oldukça kötü bir haldeydi. 17. Yüzyılda vücut kokularını gidermek için Fransızlar yoğun olarak parfüm kullanmıştır.

  1. parfümün tarihçesi açısından oldukça önemlidir.

Parfümün Geleceği Nasıldır?

Parfümün ilerleyen dönemleri geçmiş dönemlerden farklı olarak içeriğindeki maddelerin daha sentetik olmasıyla sonuçlanacaktır. Günümüzde daha çok hafif kokular tercih edilmektedir. Gelecekte buna yönelik üretimler yapılacaktır. Vücut kokusunun insanların sosyal yaşantısında oldukça önemli olmasından dolayı bu sektör gittikçe büyüyecektir. Yalnız bu durumda parfümün tarihçesi epey değişebilir. Parfümler üretim, içerik, koku, yoğunluk vb. bakımından oldukça değişebilir. Bu da parfümün yeni bir boyuta taşınması anlamına gelir.

parfumun tarihcesi nedir yorum

Aşağıdaki Diğer Makalelerimize Göz Atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz