Parfüm Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Parfüm lekesini çıkarmak için ilk müdahale oldukça önemlidir. Parfüm lekesi çıkarmak için şunlar yapılabilir:
- Leke olan kumaş asla kurumadan hemen su altına tutulmalıdır.
- Leke olan bölge ovulmamalı, onu yerine leke çıkarıcı bir deterjanla nazikçe yıkanmalıdır. Suyun etkisi ile yumuşaması beklenmelidir.
- Leke yer etmeden suyun altında yumuşatıldıktan sonra hemen çamaşır makinesine atılmalıdır ve kumaşa uygun programda yıkanmalıdır. Leke çıkmadan sıkma yapılmamalıdır.
- Yıkadıktan sonra leke çıkmamışsa kumaş sıkılmadan tekrar üzerine deterjan uygulanmalı ve makineye atılıp yıkanmalıdır.
- Üzerindeki lekenin tam olarak çıktığından emin olduktan sonra kumaş kurutulmalı ve ütülenmelidir.
Parfüm Lekesini Çıkarmak İçin Hangi Maddeler Kullanılabilir?
Parfüm lekesi çıkarmada kullanılabilecek malzemeler aşağıda verilmiştir:
- Bulaşık Deterjanı: Lekelere uygulanabilecek ve kumaşa zarar vermeyecek bir seçenektir. Bulaşık deterjanı ve ılık su ile hazırlanan karışım, kumaşa tampon hareketleriyle uygulanır. Dikkat edilmesi gereken nokta kumaşı çitilememek veya ovalamamaktır. Bunu yapmak moleküllerin kumaşa derinlemesine işlemesine neden olur.
- Beyaz Sirke: Asidik bir yapıya sahip olan beyaz sirke kumaşa derinlemesine nüfuz eder ve lekeyi etkili bir şekilde çıkarır. Bu yöntemden önce kumaşı ılık suda ön yıkamadan geçirmek etkiyi artırır. Daha sonra leke üzerine beyaz sirke damlatılır ve bir süre bekletildikten sonra yıkanır.
- Hidrojen Peroksit: Akrilik ve pamuklu kumaşlar için oldukça etkilidir. Yünlü kumaşlar için bu yöntem asla uygulanmamalıdır. Aynı zamanda ipekli kumaşlar için de pek uygun değildir. Tampon hareketlerle kumaşa uygulama yapılır.
Parfüm Lekesi Nasıl Bir Çözeltiyle Çıkar?
Parfüm lekesini çıkarmada kullanılabilecek çözelti hakkında aşağıda şu bilgiler verilmiştir:
- 1 ölçü gliserin, 1 ölçü bulaşık deterjanı ve 8 ölçü su karıştırılır.
- Çözelti iyice karıştırıldıktan sonra lekenin üzerine dökülür ve üzerine kağıt havlu kapatılır.
- 10 dakika kadar bekledikten sonra kağıt havlu kontrol edilir ve parfüm lekesi geçene kadar uygulanır.
Özellikle inatçı parfüm lekesi ile karşı karşıya kalındığında bu çözelti oldukça etkilidir. Her yöntemde olduğu gibi bu yöntemde de püf nokta lekenin olduğu yerin ovulmaması ve çitilenmemesidir. Bu durumda leke kumaşa nüfuz eder ve çıkması zorlaşır.
Neden Parfüm Leke Yapar?
Parfümün leke yapma nedeni içeriğinde bulunan aerosol veya kimyasal boyalı maddelerdir. Bazı parfümlerin içinde bulunan yağlar da kumaşta leke oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda parfüm vücut teri ile birleşerek terin asidik özelliğinin artmasına neden olur. Bu da kumaşta kalıcı lekelere neden olabilir.
Bu nedenle kıyafetlere parfüm sıkmak sakıncalıdır. Parfüm temiz vücuda sıkılmalıdır. Özellikle EDP parfüm çeşitleri oldukça yoğun ve güçlü olduklarından kesinlikle kumaşa uygulanmamalıdır. Eğer EDP parfüm kumaşa sıkılmışsa mutlaka gün sonunda o kıyafet yıkanmalıdır. Çünkü bu parfümler, ilk sıkımda parfüm lekesi oluşmasa bile ilerleyen saatlerde kumaşta leke oluşumuna neden olabilir.