Parfüm içeriğindeki ana madde parfümün doğal mı yoksa sentetik mi olduğuna göre değişir. Aynı zamanda parfümün aroması da hammaddesinin ne olduğu konusunda farklılıklar gösterir. Parfümün hammaddesi genel olarak bitkisel kaynaklıdır. Aşağıda parfümlerin hammaddeleri listelenmiştir:
- Çiçek
- Meyve
- Öz
- Tohum
- Deri
Yukarıda verilen hammaddelerden uçucu yağlar elde edilir. Bunların yanı sıra aşağıda verilen bazı maddeler de parfümün hammaddesini oluşturur:
- Bazı ağaçların kabuğu
- Bazı yapraklar
- Ağaç kökleri
- Reçineler
- Odunlar
Genel olarak parfümün ana maddesini bu bileşenler oluşturur. Bununla birlikte tabi ki parfümlerin temel bileşen alkol ve sudur. Parfümün parfüm olabilmesi için alkol barındırması gerekir. Belirli oranda alkol koyulduğunda parfüm oluşur.
Parfümde Kullanılan Koku Türleri Nelerdir?
Parfüm üretimi için koku türleri farklı gruplara ayrılır:
- Bitkisel: Taze ot, sitrus, kokulu bitkiler, yapraklar, ilkbahar çiçekleri ve yeşil sebzeleri anımsatırlar. Bu aromalar parfümlere hafiflik kazandırmak için yüksek nota olarak kullanılır.
- Aldehitler: Hiçbir kokuya benzemeyen sentetik aromalardır. Çiçeksi ve bitkisel kokuları tamamlarlar. Birçok koku içinden seçilebilir ve benimsenebilirler.
- Doğu aromaları: En cesur aromalardır. Tatlı çizgilere sahiptirler ve genellikle parfümlerin kalıcılığını ve dayanıklılığını artırmak için alt nota olarak kullanılırlar. Egzotik bir kokuya sahiptir. Tatlı, meyvemsi ve çağdaş kokuları bir arada bulundurur.
- Ağaç kokuları: Sıcaklık ve derinlik amaçlı kullanılır. Daha çok erkek parfümlerinde kullanılır.
- Çiçek kokuları: Koku grupları arasında en popüler olanıdır. Tatlı, hafif veya meyvemsi olabilirler. Manolya, lavanta, orkide, gül, zambak, portakal çiçeği, limon çiçeği, yasemi vb. çiçekler kullanılır.
- Baharat kokuları: Karanfil, zencefil, karabiber, tarçın gibi kokular kullanılmaktadır. Belirgin bir aksanları vardır ve dayanıklıdır.
Parfümün hammaddesi olarak yukarıdaki koku grupları kullanılır.
Esans Hammaddeleri Kaça Ayrılır?
Esansların hammaddelerini sınıflandırırken 2 ana kategori vardır:
- Kimyasal maddeler: Çoğunlukla organik maddelerdir. Alkol, aldehit, keton, amin, ester, eter, terpen, tiol gibi organik grupların aromatik türleri kompoze esans yapımında kullanılır. Hiçbir zaman %100 saf değillerdir, genellikle %95 – 99 arası saflık oranına sahiptirler. Bazen de izomer karışımları şeklindedirler.
- Natürel maddeler: Genellikle bitkilerden veya hayvansal salgılardan fiziksel metotlarla elde edilen ve uçucu özelliği olan ürünlerdir. Bitkisel kaynaklı esanslar, bitkilerin çiçek, yaprak, gövde, kök, tohum ve meyve gibi çeşitli yerlerinden elde edilir.
Parfümlerin Hammaddeleri Ne İşe Yarar?
Parfümün hammaddesinin işlevi genel olarak parfüme koku ve aroma kazandırmaktır. Çiçekler gibi maddelerden oluşan bu hammaddeler alkol ve su ile karıştırılarak parfüm elde edilir. Parfüm hammaddesi, parfümü parfüm yapar. Bununla birlikte alkol ve su da her parfümde kullanılması gerektiğinden parfümün temel maddesidir. Alkol ve su sayesinde parfümün kalıcılığı, yoğunluğu vb. ayarlanır.
Aşağıdaki Diğer Makalelerimize Göz Atabilirsiniz.