Parfüm Lekesi çıkarılması için yapılması gereken ilk şey yanlış müdahalede bulunmamaktır. Zira parfüm lekesine yapılacak yanlış bir temizlik müdahalesi lekenin kumaşta kalıcı hale gelmesine ve hiç çıkmamasına sebep olur.
Diğer yandan parfümün leke yapması parfümle ve parfümün kalitesi ile ilgili bazı ipuçları da verir:
- Orijinal parfümler uçucudur ve doğal esanslar ile yapılır. Kokusu uçan bir parfüm elbisede leke bırakmaz.
- Sahte parfümler ise kimyasal maddeler ve bazı aşındırıcılar kullanılarak yapıldığı için sıkıldığı kumaşlarda yanma, sararma ve leke yapabilir.
- Parfümlerin renkleri de içindeki bitkisel yağlardan kaynaklanan doğal renklerdir. Ancak sahte parfümlerde bu renkler benzetmek amacıyla yapay olarak eklendiğinden parfüm ile beraber uçmazlar ve kumaşta kalıcı hale gelirler.
- Kumaşta leke yapması bir parfüm orijinal bile olsa kalitesinin düşük olduğunun da göstergesidir.
Parfüm Lekesi Nasıl Olur ?
Parfümlerin leke yapmasının sebebi parfüm içinde bulunan aerosol veya kimyevi boyalı maddelerdir. Diğer yandan bazı parfümlerin içeriğinde bulunan yağlar kumaşa değdiğinde aynen bir kumaşa yağ damlamış gibi yağ lekesi yapabilir. Bunun yanında kullanılan parfüm vücut teri ile birleşirse terin asidik özelliği sebebiyle temas eden kumaşta kalıcı olabilecek lekelere sebep olabilir.
Bu sebeple parfüm asla kıyafetlere sıkılmaz. Parfüm temiz cilde az miktarda sıkılır. Özellikle sprey şeklinde değil de sürülerek kullanılan eau de parfum sınıfındaki güçlü parfümlerin kıyafetlere asla değdirilmemesi önerilir.
Diğer yandan özellikle bazı pudralı deodorantlar temas ettikleri kumaş üzerinde leke bırakmaktadır. Bu sebeple bu tip bir deodorant kullanılıyorsa giyilen kıyafet aynı gün mutlaka yıkanmalıdır.
Parfüm Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Elbise üzerinde bulunan parfüm lekelerinin çıkarılması için ilk müdahale çok önemlidir. Parfüm lekesini kalıcı olmadan çıkarmak için şunlar yapılmalıdır:
- Leke olan kumaş asla kurutulmamalıdır. Mümkünde hemen su altında ıslatılmalıdır.
- Leke olan yer su altında leke çıkarıcı bir şampuan ile nazikçe yıkanmalı ve lekenin ovarak değil suyun etkisi ile yumuşaması sağlanmalıdır.
- Leke olan yere çamaşır suyu gibi ağartıcılar uygulanmamalıdır. Kumaş beyaz bile olsa çamaşır suyu lekeyi çıkarmaz ve sadece uygulanan kumaşın rengini ağartır.
- Leke oluştuğu anda yer etmeden su altında bir leke çıkarıcı ile yumuşatıldıktan sonra hemen bekletmeden çamaşır makinesine atılmalı ve kumaş için uygun programda yıkanmalıdır. Ancak leke çıkana kadar sıkılma yapılmamalıdır.
- Kumaştan yıkama sonrası leke çıkmazsa kumaş sıkılmadan tekrar üzerine bir miktar leke çıkarıcı deterjan uygulanıp makineye atılıp yıkanabilir.
- Kumaş ancak üzerindeki lekenin tam olarak çıktığına emin olunduktan sonra kurutulup ütülenmelidir.
Parfüm Lekeleri Nasıl Kalıcı Hale Gelir?
Elbise üzerinde bulunan parfüm lekelerinin sabit hale gelmesi kumaşın artık lekeden kurtulmasının imkansız olduğu anlamına gelir. Parfüm lekesinin kumaşta kalıcı hale gelmesinin sebepleri şunlardır:
- Kumaşın yanlış temizleyiciler ile temizlenmesi,
- Kumaşın leke çıkmadan kurutulması ve hatta ütülenmesi,
- Kumaşın çözücü bir deterjanla değil ağartıcı bir deterjanla temizlenmeye çalışılması,
- Lekenin oluşumundan sonra uzun zaman geçmesi.
Kumaşın özellikle leke ile kurumasına izin verilmemelidir. Diğer yandan normalde orijinal parfümlerin lekeleri sahte parfümlere göre daha kolay çıkar. Sahte parfümlerde kullanılan kimyasallar sadece leke yapmakla kalmaz aynı zamanda kumaşa fiziksel zarar da verir.
Orijinal Parfüm Leke Yapar Mı?
Orijinal parfümlerin elbise üzerinde leke yapması normal şartlarda pek mümkün değildir. Orijinal parfümler güçlü kokuları olmasına karşın yapımlarında kullanılan hammaddeler doğal ve kaliteli hammaddeler olduğundan kumaş üzerinde ancak geçici veya yıkanarak kolay çıkan türde parfüm lekesi bırakırlar.
Daha Fazla Faydalı Bilgi İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.