EDT EDP EDC Parfum inceleme

EDP Parfüm Nedir ? EDT parfüm, dört temel parfüm formundan birisidir. Esans yoğunluğu genellikle hafif-orta olarak sınıflandırılmaktadır. EDT parfümler daha taze ve hafif olmaları ile günlük hayatta en çok tercih edilen parfüm formudur. EDT parfümler her mevsim için kullanıma uygundur.

edt ve edp parfum nedir yorum

EDP Parfüm Nedir?

EDP parfüm Eau De Parfume ifadesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Eğer bir parfümde EDP ifadesi yer alıyor ise o parfüm, standart parfüm ürünleri arasında koku esansı yoğunluğunu en fazla olan parfümlerden biri demektir. EDP ibareli parfümlerde esans yoğunluğu yüzde 8 ile yüzde 20 arasında değişmektedir. Ciltte kalıcılığı oldukça yüksek olan EDP ibareli parfümler, 3 ila 5 saat arasında kalıcılığını korumaktadır. Kişilerin cilt tipine göre bu kalıcılık süresi artabilmekte hatta 24 saati bulabilmektedir. EDP ibareli parfümler sık yıkanmayan palto, kaban, atkı gibi giysilerden günlerce ve haftalarca çıkmayabilmektedir. Bu nedenlerle genel olarak kış aylarında veya gece etkinliklerinde kullanılması önerilmektedir.

Ayrıca platformumuz içerisinden tester parfüm ne demek, satın alınır mı? Bilgilerini inceleyebilirsiniz.

EDC Parfüm Nedir?

EDC parfüm Eau De Cologne ifadesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. EDC ibaresi yer alan parfümler, piyasadaki diğer parfümlere oranla kalıcılığı en az olan parfümlerdir. Esans yoğunluğu oranı genellikle yüzde 3 ve yüzde 5 arasında değişmektedir. Bu nedenle bu parfüm türleri genellikle koku hassasiyeti bulunan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

EDC ibareli parfümlerin ciltte kalma süresi genel olarak 2 saattir. Fakat bu kalıcılık oranı bazı EDC parfümlerde ve cilt tipine göre değişiklik gösterebilmektedir. Oryantal sınıfına ait bazı EDC ibareli parfümlerin kalıcılığı EDP ibareli parfümlerin kalıcılığına yakın bir şekilde seyredebilmektedir. Bu nedenlerle parfüm seçilirken sadece EDC ibaresine bakılarak tercih yapmak nadir de olsa yanıltıcı olabilmektedir. Kişilerin tercihlerini yaparken buna dikkat etmeleri önerilmektedir. EDC parfümlerin yoğunluğu EDT parfümlere göre daha azdır.

Saf Parfüm Nedir?

Saf parfüm, pure perfume olarak da bilinmektedir. Esans yoğunluğu yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişkenlik göstermektedir. Adını da bu yüksek esans yoğunluğundan almaktadır. Saf parfümler, parfüm türlerinin en güçlü formudur. Ciltte çok uzun sürelerde kalıcı olma özelliğine sahiptir. Parfüm seçimlerinde ön plana çıkan derinlik olgusu en yoğun saf parfüm formunda görülmektedir. Cilt tipine bağlı olarak kalıcılık süresi değişkenlik göstermektedir. Cildin yağ oranı parfüm tutuculuğunu belirleyen en önemli kriterdir. Buna bağlı olarak saf parfümlerin 6 saatten fazla sürelerde ciltte yoğunluğu hissedilebilmektedir. Bu nedenlerle saf parfüm kullanmak isteyen kişiler, özellikle kuru bir cilt yapısına sahip kişiler, parfüm kullanımı öncesinde yağ bazlı bir nemlendirici ile ciltlerini nemlendirirler ise parfümün kalıcılık oranı artacaktır. Genellikle parfümün kokusunu içeren losyonların kullanılması önerilmektedir. Çoğu parfüm içerikli losyonların kullanılma ve üretilme sebebi, ciltteki yağ oranını dengeleyerek kokunun kalıcılığını arttırmaktır. Saf parfümler genellikle özel olarak üretilmektedir fakat bazı markaların da aynı yüksek oranlarda parfümlerine rastlamak mümkündür.

EDT Parfüm Nedir?

EDT parfüm, Eau De Toilette ifadesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. EDT ibareli parfümlerde esans yoğunluğu EDP ibareli parfümlere oranla oldukça azdır. Esans yoğunluğu oranı genellikle yüzde 4 ve yüzde 10 arasında değişkenlik göstermektedir. Kalıcılığı genellikle 2 ve 4 saat arasında değişmektedir.

EDT ibareli parfümler ile EDP ibareli parfümler arasındaki fark sadece esans yoğunluğu oranı farkı değildir. Aralarındaki temel ayrım, içeriklerinde de farklılıklar olmasıdır. Bir parfümün EDT ibareli versiyonu ile EDP ibareli versiyonunun içerikleri aynı değildir. Genellikle bu oynamalar parfümün notaları arasında yapılmaktadır. EDP ibareli versiyonlarda üst orta ve alt olarak 18 değişik koku vardır. EDT ibareli versiyonlarda ise koku sayısı 7’dir. Bu farklılıklar parfümün karakteristiğini değiştirmeyecek şekilde yapılmaktadır fakat ilgili ve hassas burunlu kişiler tarafından da kolaylıkla fark edilebilmektedir. Oluşan fark ise EDP ibareli parfümler biraz daha yoğun ve daha hissedilebilirdir. EDT parfümlerde ise aynı koku daha hafif ve taze bir şekilde vurgulanmaktadır.

edt ve edp parfum nedir yorum

Aşağıdaki Diğer Makalelerimize Göz Atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz